Blanketter

Information om de blanketter som kan beställas hem från Körkortsportalen

De blanketter som beställs skickas hem till aktuell folkbokföringsadress. Det tar tre till fem arbetsdagar tills att du har blanketterna i din brevlåda.

För vissa ansökningar tas en avgift ut för att din ansökan ska prövas. Du betalar med det inbetalningskort som skickas hem till dig när du beställer ansökningsblanketten. Det OCR-nummer som du anger vid betalning ska vara det samma som står utskrivet på både ansökningsblanketten och inbetalningsavin. Varje beställd ansökningsblankett får ett nytt OCR-nummer, beställ därför inte samma blankett flera gånger.

Observera att du kan komma att få avin någon dag senare än ansökningsblanketten. Läs mer om avgifter

Körkortstillstånd med hälsodeklaration

är en blankett för att ansöka om körkortstillstånd inom grupp 1 – behörighet AM, A1, A, B, BE samt Traktorkort. Till blanketten hör en hälsodeklaration och ett intyg om synprövning (som bifogas med automatik). En avgift tas ut för att din ansökan ska prövas, inbetalningskort skickas till dig när du beställer blanketten.

Körkortstillstånd med läkarintyg

är en blankett för att ansöka om körkortstillstånd som även omfattar behörighet inom grupp 2 – behörighet C, CE (lastbil, släp) eller grupp 3 – behörighet D, DE (buss, släp). Till blanketten hör en hälsodeklaration med ett läkarintyg (som bifogas med automatik). En avgift tas ut för att din ansökan ska prövas, inbetalningskort skickas till dig när du beställer blanketten.

Ansökan handledarskap privat övningskörning

är en blankett för att ansöka om att bli godkänd som handledare för privat övningskörning avseende en viss elev. Om du vill bli handledare vid privat övningskörning för behörighet B, måste både du och din blivande elev först genomgått en introduktionsutbildning. En avgift tas ut för att din ansökan ska prövas, inbetalningskort skickas till dig när du beställer blanketten.

Ansökan om utbyte av utländskt körkort

är en blankett för att ansöka om att byta/förnya ett utländskt körkort mot ett motsvarande svenskt körkort. En avgift tas ut för att din ansökan ska prövas, inbetalningskort skickas till dig när du beställer blanketten.

Om du ska ansöka om att byta ett körkort från Schweiz eller Japan ska du göra det inom ett år från att du blev folkbokförd i Sverige – du behöver för körkort från dessa två länder även beställa blanketterna ”hälsodeklaration” och ”synintyg” (eller ett läkarintyg om ansökan kommer att omfatta behörighet C, CE, D, DE).

Förhandsbesked om körkortstillstånd

är en blankett för att ansöka om att få ett förhandsbesked som visar om du uppfyller krav för att kunna få ett körkortstillstånd. En avgift tas ut för att din ansökan om förhandsbesked ska prövas, inbetalningskort skickas till dig när du beställer blanketten. Observera att om du senare ansöker om körkortstillstånd så måste du betala en avgift även för den ansökan.

Synintyg

är en blankett som du ska använda om du behöver skicka in ett kompletterande synintyg.

Hälsodeklaration

är en blankett för de fall du behöver skicka in en kompletterande hälsodeklaration.

Läkarintyg avseende C, CE, D, DE eller Taxi

är en blankett för läkarintyg avseende körkortsbehörigheterna C, CE, D, DE eller taxiförarlegitimation. Det läkarintyget kan till exempel användas vid ansökan om förlängning av högre körkortsbehörighet (lastbil och buss).

Läkarintyg om alkohol, narkotika, läkemedel

är en blankett för läkarintyg som används vid diagnosen beroende eller missbruk samt för särskilt läkarutlåtande efter grovt rattfylleri.

Läkarintyg diabetes

är en blankett för läkarintyg vid diagnosen diabetes.

Läkarintyg synfunktion

är en blankett för läkarintyg avseende syn, som utfärdas av specialist i ögonsjukdomar.